Jongeren denken vaak dat ze onoverwinnelijk zijn. Ze gaan lekker met een groep vrienden op vakantie met het idee dat er niks kan gebeuren en dat anders hun ouders alles wel geregeld hebben mocht er toch iets fout gaan. Dit is echter niet de juiste instelling. Tot je 27e kun je bij je ouders ingeschreven staan, maar als je zonder hun op vakantie gaat is het beter dit apart te regelen. Voorbereid op reis gaan geeft een veel fijner gevoel en geen spijt achteraf als het een duur grapje wordt.
Vakantie nog niet geboekt? Boek dan direct je jongeren reis bij:
Speciaal voor jongeren
Er zijn verzekeraars die speciaal voor jongeren of studenten een reisverzekeringspakket hebben. Op deze manier betaal je alleen voor de dingen die op jou van toepassing zijn. Met een reisverzekering worden verschillende dingen gedekt: medische zorg, diefstal, schade of verlies van bagage en ook andere onverwachte kosten. Het kan zomaar zijn dat je na een avondje stappen je tas kwijt bent, je ernstig verbrand bent na een dag zonnen en een zonnesteek oploopt, of bij het skiën onderuit gaat en je been breekt. Het is natuurlijk niet te hopen, maar met een verzekering hoef je in ieder geval niet met de extra kosten te zitten. Dat zou toch wel een zure nasmaak aan zo’n leuke vakantie geven!
Ga je maar één keer op vakantie? Dan is een kortlopende reisverzekering wat voor jou. Je betaalt dan alleen een verzekering die even lang duurt als je reis. Maar ga je vaker vaker per jaar op vakantie (bijvoorbeeld nog een keer op wintersport of weekendjes ertussenuit met vrienden)? Dan is het misschien voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.
Pechhulp
Niks leuker dan een roadtrip maken in de auto. Hierbij is het zeker aan te raden om een pechhulp verzekering af te sluiten. Mocht je dan aan de kant van de weg staan en hulp nodig hebben, zijn deze kosten vergoed. Soms kun je zelfs een reisverzekering met vervangend vervoer regelen voor aan als de auto echt niet verder kan.
Annuleringsverzekering
Gebeurt er onverwachts iets waardoor je niet op vakantie kan? Dan is dat erg vervelend. Zeker als alles al geboekt is. Door een annuleringsverzekering af te sluiten kun je de kosten voor deze geboekte reis terugvragen. Ook als je al op vakantie bent kan er iets gebeuren waardoor je onverwachts eerder terug moet keren. Hierbij worden de vakantiedagen die niet genoten zijn vergoed.
Waar verder op letten?
Voordat je nu enthousiast alles gaat afsluiten, is het verstandig dat je controleert of je geen dubbele verzekeringen afsluit. Soms zit er bij je zorgverzekering bijvoorbeeld ook al een vorm van buitenlandse medische kosten. Ook als je lid bent van de ANWB kan hier een pechhulp verzekering bij inzitten.
Daarnaast is het ook belangrijk om de status van het vakantieland bij te houden. Het kan zijn dat de overheid een negatief reisadvies afgeeft voor bepaalde landen. Dit kan komen door bijvoorbeeld oorlog, natuurgeweld, politieke spanning of demonstraties en rellen.
Wanneer je er bewust voor kiest naar een land of gebied met een negatief reisadvies te gaan ben je vaak niet meer verzekerd. De verzekeraar legt dan de verantwoordelijkheid voor je veiligheid bij jezelf. Krijgt een land een negatief reisadvies terwijl de reis al geboekt is? Dan geldt de annuleringsverzekering nog wel, mits je er op tijd iets mee doet. Als je al in het land bent en daar bewust blijft, zal deze verzekering vaak ook vervallen. Controleer per verzekeraar welke polisvoorwaarden ze hanteren.